Tenniskidstoernooien zijn te vinden op tenniskids.toernooi.nl

Tennis met Passie werkt met “Tenniskids”

Tennis met Passie maakt tennis voor kids verslavend leuk. Forehand, backhand maar ook alle spelsituaties passeren de revue! Zo kunnen onze kids al snel een balletje overslaan. En zeg nou eerlijk dat is toch het leukste!

Pluspunten Tennis met Passie Tenniskids:

 1. wekelijks tennisles
 2. ‘tenniskids’ pincipe (zie www.knltb.nl)
 3. ondersteuning en begeleiding van kids tijdens toernooien
 4. meedoen aan verenigingsgerelateerde toernooien
 5. uitbreiding naar prestatief tennis

Tenniskids is een door de KNLTB ontwikkeld trainingsprogramma. Het programma is geheel gericht op kinderen. De manier van lesgeven, het speelveld en het gebruikte materiaal groeit met de kinderen mee. Het programma is onderverdeeld in 3 kleuren. Ieder kind doorloopt het programma in zijn of haar eigen tempo. Zo krijgt niemand boven of onder haar niveau les en blijft tennis leuk.


Wat is Tenniskids?

Tenniskidtenniskids_rood_groen_oranjes wil kinderen op een leuke manier laten kennis maken met tennis. Tenniskids is hoofdzakelijk ontworpen voor kinderen, maar eigenlijk is het een leuke manier van tennis spelen dat gebruikt kan worden voor alle leeftijden en niveaus. Tenniskids vindt plaats bij verenigingen.   Jonge of onervaren spelers krijgen de mogelijkheid om de vaardigheden en de tactiek van tennis te leren en eigenlijk het spel te spelen. Tenniskids gebruikt drie kleuren in de opeenvolging van verkeerslichten die de vooruitgang van kinderen in tennis in kaart brengen.

 • Tenniskids fase Rood
 • Tenniskids fase Oranje
 • Tenniskids fase Groen

Tenniskids is het eerste stadium van tennis waarin de kinderen geleidelijk aan volgens de juiste techniek vorderen. De baanlengte, racketlengte en de verschillende soorten ballen zullen toenemen of veranderen in het proces, wanneer kids er klaar voor zijn op een groter veld te spelen. In het programma van Tenniskids zijn de behoeften van jonge kinderen het belangrijkste. Een goed programma omvat trainingen, competities, vakantie activiteiten, een sociaal milieu en verbindingen met scholen.

Wat betekent rood, oranje en groen

tenniskids_roodRood

 • Doel: In de eerste fase maken kinderen kennis met het tennisspel. Zij starten met het ontwikkelen van basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie nemen deel aan veel leuke fun activiteiten en spelen kleine wedstrijden.
 • Leeftijd: In deze fase zijn de spelers tussen de 4-8 jaar oud.
 • De baan: De baan is een stuk kleiner (12 m. x 6 m.) De nethoogte is bij voorkeur 80 cm. En het servicevak is 4 m. x 3 m. Dit miniveld kan bijvoorbeeld over de breedte van de baan of in de servicevakken worden uitgezet.
 • Ballen: Er wordt gespeeld met een spons/ foam bal. Deze bal is groter en stuitert minder hoog. Hierdoor kunnen de kids de bal eerder over het net slaan en een rally spelen. Buiten kan dezelfde bal gebruikt worden tenzij het regent of waait.
 • Rackets: Het racket is tussen de 43 cm en 58 cm. Dit is afhankelijk van de lengte en kracht van het kind.

tenniskids_oranjeOranje

 • Doel: In de tweede fase van Tenniskids wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. Kinderen leren nieuwe slagen en technieken, die hen helpen om uiteindelijk te kunnen spelen op een grote baan. De wedstrijden worden steeds langer.
 • Leeftijd: Gemiddeld ongeveer 7-8 jaar en ouder, afhankelijk van lengte en kracht van het kind.
 • De baan: een volledige baan die in de lengte is ingekort tot 18 meter. De oranje achterlijn bevindt zich op de helft tussen bestaande achterlijn en de servicelijn. De breedte van de baan en de nethoogte zijn gelijk aan de normale baan.
 • Ballen: bal geschikt voor driekwart banen. Deze bal is zachter en lichter dan een normale bal.
 • Rackets: Afhankelijk van lengte en kracht van het kind, tussen de 58 cm. – 63,5 cm. (23″-25″)

tenniskids_groenGroen

 • Doel: Dit is de laatste fase in de voorbereiding op het ´hele baan´ tennis. Kinderen op deze leeftijd zijn groter en in staat de hele baan te bestrijken. Technieken en tactieken worden verder ontwikkeld evenals de atletische vaardigheden. Wedstrijden worden wederom langer en het competitietennis speelt een belangrijke rol.
 • Leeftijd: Gemiddeld 8-9 jaar en ouder. Dit is afhankelijk van de leeftijd waarop de speler is begonnen met tennis.
 • De baan: Een volledige tennisbaan.
 • Ballen: Een langzamer bal voor de hele baan. Deze bal is iets zachter en lichter dan een normale tennisbal.
 • Rackets: Afhankelijk van de lengte en de kracht van de speler tussen de 63,5 cm. En 66 cm. (25″-26″)

Volledig Tennis

 • Er is geen standaard regel voor wanneer kinderen over moeten gaan naar het ´volledige tennis´, gemiddeld zijn kinderen 10 jaar oud als ze over gaan op het ´volledige tennis´. Het is goed dat de kinderen die al ver genoeg zijn om volledig tennis te spelen, blijven profiteren van de groene bal tot zij minstens 9 jaar oud zijn. Dit moedigt goede techniek aan en ontwikkelt tactiek.
 • Trainers hebben duidelijke richtlijnen voor wanneer het tijd is voor een kind om ´volledig tennis´ te gaan spelen. De ouders en de spelers zouden naar deze moeten verwijzen alvorens een kind volledig tenniscompetitie gaat spelen.

Een flexibele benadering

De baanlengte en het type bal dat tijdens Tenniskids wordt gebruikt zijn flexibel. Op welke baanlengte en met welk type bal wordt gespeeld wordt bepaald door de trainer, hij bepaalt welke het meest geschikt is voor het capaciteitsniveau van spelers.

Bijvoorbeeld

 • Waar het niet mogelijk is om over de breedte van de tennisbaan voor rood te spelen, kan de rode bal over de laagste kant van het gewone net worden gebruikt. Dit zou slechts een laatste redmiddel moeten zijn.
 • Een oranje bal kan aan spelers worden geïntroduceerd terwijl zij nog in rood spelen.
 • Zo ook kan de groene bal uitstekend gebruikt worden door spelers die nog in oranje spelen, maar al klaar zijn om een snellere bal te ervaren.

Een aanpak die geadviseerd wordt is ´Doubling up´. Bijvoorbeeld wanneer de spelers naar oranje gaan, is het verstandig ook competities/wedstrijden te blijven spelen in rood, dit om vertrouwen te handhaven en te bouwen. Zo ook wanneer de spelers van oranje naar groen gaan en van groen naar het volledige tennis.